We kunnen er niet meer om heen: regionale netwerken in de zorg. Ze zijn niet meer weg te denken en vervullen een sleutelrol in het naleven van kwaliteitskaders zoals het Kwaliteitskompas voor de Gehandicaptenzorg en het Generieke Kompas voor de ouderenzorg. Deze netwerken zijn cruciaal voor het realiseren van gestandaardiseerde, hoogwaardige zorg die voldoet aan de vastgestelde normen, door de samenwerking en harmonisatie van praktijken over diverse zorginstellingen heen.
Deze samenwerkingsverbanden stellen zorgverleners in staat om middelen te delen en expertise uit te wisselen, wat leidt tot een efficiëntere zorgverlening en een bredere toepassing van best practices.
Als het lukt, want samenwerken in een netwerk gaat niet altijd naar wens en is ook niet altijd vanzelfsprekend. Hoe ga je om met de dynamiek onderling? En hoe bewaak je als netwerk de kwaliteit als iedere ketenpartner, van ziekenhuis tot ouderenzorgorganisatie, de ‘eigen’ kwaliteitskaders meebrengt naar de samenwerkingstafel? Hoe blijf je dezelfde taal spreken?
Ook voor regionale zorgnetwerken kunnen wij van betekenis zijn omdat wij de kwaliteitskaders van alle partijen kennen en ervaren zijn in het werken binnen zorgnetwerken.