Hoe houd je overzicht op betrouwbare kennis en actuele berichten die over kwaliteit gaan? Wij geven je graag tips in de voorbereiding van de kwaliteitsgesprekken. Op deze pagina delen wij websites en links naar kwaliteitsinstrumenten.
Wil je een totaaloverzicht van kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten in de zorg? Bij Zorginstituut Nederland vind je een overzicht van alle, in het register ingeschreven, kwaliteitsinstrumenten. Hieronder vind je een kleine greep uit de kwaliteitskaders en zorgstandaarden die als basis dienen voor onze kwaliteitsgesprekken.
Verpleeghuiszorg en Wijkverpleging / Zorg Thuis
In de Verpleeghuiszorg en Wijkverpleging is sinds 01 juli 2024 het nieuwe Generieke Kompas ‘Samen werken aan kwaliteit en bestaan’ van kracht. Dit vervangt daarmee het ‘Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg – Samen leren & Ontwikkelen (2021)’, het ‘Addendum WLZ Thuis’ en het Kwaliteitskader Wijkverpleging.
Gehandicaptenzorg
In 2023 is het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg vervangen door het Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg 2023-2028.
Kwaliteitskader Palliatieve Zorg
Palliatieve zorg is zorg die de kwaliteit van het leven verbetert van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid. Het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg is sinds 2017 vanuit het Nationaal Programma Palliatieve Zorg (2014-2020) van kracht.
Zorgstandaard Dementie
Om de zorg voor mensen met dementie op de juiste plaats, op het juiste moment, door de juiste persoon, doelmatig en in goede samenwerking te kunnen geven, is in 2020 de Zorgstandaard Dementie vernieuwd. Tijdens onze kwaliteitsgesprekken hebben wij ook aandacht voor de aanbevelingen die genoemd worden in de Zorgstandaard Dementie. Wil je meer weten over hoe je in je eigen regio samen kunt werken aan een goed leven voor mensen met dementie en hun naasten? Kijk dan eens op de website van Dementie Netwerk Nederland.
Zorgtechnologie
Het is niet meer weg te denken: technische ondersteuning in de zorg. Bij Zorg van Nu kun je zien wat slimme zorg is, welke innovaties er zijn, hoe je ze inzet, wanneer en waarom.
W in de wijk
W in de wijk is een aanpak voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. De Implementatiewijzer W in de Wijk biedt concrete handvatten om gesprekken te vertalen naar een duurzame aanpak.
Woonzorg in de langdurige ggz: van opvang naar herstel
Wat is goede woonzorg voor mensen met een langdurige ggz-zorgvraag? Het Kwaliteitskader Woonzorg in de langdurige ggz (2024-2027) biedt een gedeelde visie op kwaliteit en helpt zorgorganisaties, professionals en cliënten om samen te werken aan passende woonzorg.