Klantverhalen
Casus 3

Vrijheid en zorg­technologie.

200 bewoners, familieleden en vrijwilligers vertrouwd met leefcirkels

Bij een kleine ouderenzorgorganisatie stond de uitdaging centraal om bewoners en familieleden/mantelzorgers vertrouwd te maken met zorgtechnologie in leefcirkels, met als doel bewoners veilig en verantwoord te laten wonen met behoud van persoonlijke vrijheid. Ondanks logistieke uitdagingen in twee bestaande verpleeghuizen, van 50 jaar en ouder, waar verbouwing niet mogelijk was en de Wet Zorg en Dwang nog niet bekend was, werd een inspirerende oplossing gevonden.

Het doel

Hoe krijg je 200 bewoners, familieleden, medewerkers en vrijwilligers in een verpleeghuis vertrouwd met leefcirkels?

Onze aanpak

Stap 1

Verkennen en vergelijken

In een grondige verkenning werden de organisatievisie op wonen en zorg vergeleken met de eisen van de Wet Zorg en Dwang. Een Expertgroep, multidisciplinair samengesteld, adviseerde het managementteam over de inrichting van leefcirkels en fungeerde als aanspreekpunt voor alle betrokkenen.

Stap 2

Informeren en Vertrouwen Opbouwen

Tijdens informatieve avonden kregen alle betrokkenen in één woonzorglocatie de kans om hun perspectieven op vrijheid te delen en bezwaren tegen zorgtechnologie te uiten. Door open gesprekken en een samenvattend lied werden emoties gedeeld en werd vertrouwen opgebouwd.

Stap 3

Training en Bewustwording

Een gecertificeerde training, ‘(G)een misverstand in het restaurant‘, richtte zich op het begrip van dementie, de Wet Zorg en Dwang, omgaan met onbegrepen gedrag, en de rol van zorgtechnologie in leefcirkels.

Meetbare Resultaten

  • Bewoners, familieleden, medewerkers en vrijwilligers zijn betrokken en bewust van wat vrijheid(sbeperking) in een verpleeghuis betekent, en voelen zich gehoord.

  • Definitie over persoonlijke vrijheid is gemaakt met medewerkers, bewoners en mantelzorgers

  • De mogelijkheden van het toepassen van zorgtechnologie als ondersteuning bij de persoonlijke vrijheid zijn bekend bij bewoners, familieleden, vrijwilligers en medewerkers

  • Meer dan 125 vrijwilligers en medewerkers zijn getraind ter voorbereiding van de opening van de leefcirkels. Mensen gingen vanuit een wantrouwende houding naar een houding vol van vertrouwen. De training is gewaardeerd met een gemiddelde van 8,3!

  • De samenwerking tussen de medewerkers van de zorg, huishouding, restaurant en ondersteunende diensten werd door de medewerkers positiever ervaren dan voor de start van het project.

Bij deze organisatie streven we naar het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving waar bewoners maximale vrijheid kunnen ervaren, dankzij innovatieve oplossingen zoals leefcirkels en zorgtechnologie.